1
×
Logo Úsmev pre druhých
Prihlásiť sa Registrovať
Logo Úsmev pre druhých
Podporte nás a darujte úsmev druhým

Váš finančný dar nám pomôže stabilizovať a rozšíriť našu pomoc pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ďakujeme :)

300€ 100€ 50€ 20€
Vlastná suma - jednorazový dar
Meno, priezvisko a email
Spôsob platby

Zvýraznené políčka sú povinné.
Darujte jednorazovo
Podporte nás a darujte úsmev druhým

Váš pravidelný finančný dar nám pomôže stabilizovať a rozšíriť našu pomoc pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ďakujeme :)

100€ 55€ 15€ 5€
Vlastná suma - pravidelný dar
Meno, priezvisko a email
Spôsob platby

Zvýraznené políčka sú povinné.
Darujte pravidelne

Magazín

späť

27.06.2022

Správy

Potvrdenie o ťažkom zdravotnom postihnutí či o dávkach v hmotnej núdzi nemusíte predkladať


Na základe novely zákona proti byrokracii, ktorý parlament schválil v júli 2021 sa rozšíril okruh údajov z informačných systémov o trinásť nových tlačív. Tie od januára, respektíve apríla tohto roku nemusia predkladať fyzické či právnické osoby úradom, ktoré si ich medzi sebou vymenia elektronicky.

K týmto dokumentom patria potvrdenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie, o dávkach v hmotnej núdzi či potvrdenie o ťažkom zdravotnom postihnutí. Úrady si medzi sebou vymenia aj kópie rodného, sobášneho a úmrtného listu či potvrdenie o pobyte. Podnikatelia už nebudú musieť na úrady prinášať potvrdenia o pridelení IČO, výpisy z centrálneho registra hospodárskych zvierat, potvrdenia, že nie sú v reštrukturalizácii alebo v konkurze, výpisy z registra, zoznamu advokátov alebo z centrálneho registra exekúcií a potvrdenia o poberaní osobitného príspevku baníkom.

Zmeny pocítia najmä žiadatelia o materskú, rodičovský príspevok, príspevok pri narodení dieťaťa, ďalej žiadatelia daňových úľav a bonusov, dôchodkov, klienti sociálnej kurately i v mnohých ďalších prípadoch, v rámci komunikácie so štátom a samosprávou. Zároveň dochádza tiež k odbúraniu byrokracie v podnikateľskom prostredí, najmä pri uchádzaní sa o dotácie, granty, projekty či verejné zákazky, ktoré sú financované z verejných prostriedkov a európskych fondov. 

„Nový zákon ráta postupne so zrušením celkovo 21 okruhov výpisov a potvrdení, čo predstavuje viac ako 4 milióny dokumentov ročne a pre občanov to bude znamenať úsporu 42 miliónov eur,“ pripomenula Veronika Remišová (Za ľudí). Účelom novely z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky je podpora automatizovanej komunikácie, vďaka ktorej majú úrady možnosť využiť centrálnu komunikačnú platformu pre priamu výmenu údajov, prípadne portál OverSi. Úrady môžu požiadať o prihlášku do systému OverSi tu.


TS

najsledovanejšie:

za posledných 30 dní

25.03.2024
Správy

Nadácia SPP podporí jednotlivcov finančne prostredníctvom grantového programu

Cieľom grantového programu je poskytnúť prostriedky na zdravotnícke pomôcky, poskytovanie liekov, vitamínov, výživových doplnkov a špeciálnych pomôcok pre zdravotne znevýhodnené deti.

viac
02.04.2024
Správy

Vyskúšajte simulátor autizmu v Banskej Bystrici

Od 2. apríla do 5. apríla 2024 má verejnosť možnosť zažiť, čo to znamená byť v topánkach osoby s autizmom prostredníctvom inovatívneho simulátora autizmu využívajúceho technológiu virtuálnej reality.

viac
09.04.2024
Správy

Pomáhajú aj vo vašom regióne, pomôžte im získať Cenu publika prestížneho ocenenia

Občianske združenie Úsmev pre druhých sa spomedzi 280 projektov zo 6 krajín dostalo do finálnej tridsiatky projektov ceny SozialMarie. Jedna z najstarších svetových cien pre sociálne inovácie s veľkým dopadom oslavuje okrúhle dvadsiate výročie.

viac

partneri

  • Genetické syndrómy
  • Trnavský samosprávny kraj
  • TrustPay
  • VGD-Slovakia
  • Sokratov inštitút
  • iFocus
  • Kam na menu
  • EU-fond-logo
  • OP LZ